Nutriționista Codruța Pantelimon avertizează că alimentația joacă un rol important în declanșarea cancerului de colon, potrivit Adevărul.
„Din cauza alimentelor procesate, a aditivilor, coloranților și a altor agenți suntem supuși în fiecare zi la un test de anduranță, în ceea ce privește calitatea produselor de la raft. Ca să nu sufere prea mult colonul, recomand să se consume alimente cât mai puțin procesate și o hidratare corespunzătoare pentru fiecare individ”, a spus Codruța Pantelimon.
Stresul, un factor fundamental
Nutriționista subliniază că, pe lângă alimentația echilibrată, contează și starea de spirit în timpul meselor.
„Importantă este și servirea meselor în tihnă, pentru a nu permite gândurilor negre să pătrundă. Cu alte cuvinte, factorii de ordin psihologic pot influența stilul de viață. Stresul este o formă de neadaptare a organismului, la cerințele exterioare, astfel încât există un efort suplimentar, pentru a face față.
Este de notorietate cum stresul negativ afectează sistemul imunitar, reducând activitatea unor celule responsabile cu protejarea organismului. Împreună cu un stil alimentar spre natural, care să conțină fibre, enzime și minerale, cu o hidratare corespunzătoare și cu un somn odihnitor putem evita această boală a secolului, de temut”, a adăugat aceasta.
Te-ar mai putea interesa: Dr. Virgiliu Stroescu dezvăluie care este fructul cu cele mai multe beneficii pentru sănătate: „Luați fibre, vitamine, enzime, fitonutrienți, absolut tot ce are nevoie organismul”
Specialista ne sfătuiește să recurgem și la ajutor medical atunci când apar dureri abdominale.
„Apelați la medic, când începeți să aveți simptome de SCI (sindrom colon iritabil) pentru a vă recomanda un regim alimentar, pe care să-l urmați cu strictețe, dar și eliminarea sedentarismului.
Mișcarea, de asemenea, face parte din tabloul organismului sănătos. În lipsa mișcării, efectele se resimt la nivelul întregului organism, nu numai asupra sistemului digestiv. Pe perioada regimului impus, stați departe de băuturile carbogazoase și colorate și de cele alcoolice, pentru a nu favoriza fermentația la interior. Recomand atât femeilor cât și bărbaților consult periodic, mai ales după vârsta de 50 de ani, când schimbările hormonale sunt inevitabile”, spune nutriționista.
Lista alimentelor benefice
În continuare puteți vedea lista alimentelor benefice pentru organism, ușor de digerat și care pot să țină boala departe:
„Așadar, alimentele ușor de digerat sunt la îndemâna voastră: afine, zmeura, mure, pepene galben, roșu, orez brun, paste integrale, făină integrală, morcovi, cartofi, dovlecei, iaurt, chefir, ouă fierte, carne slabă, cocoș, vită slabă, pește, ulei de măsline, unt și ulei cocos. Deci, evitați mâncărurile de tip fast-food, prăjelile, mezelurile, procesatele, alimentele bogate în zahăr, cafeaua, tutunul, alcoolul.
Mergeți regulat la un control de rutină, pentru a evita orice suspiciune. Și, nu în ultimul rând, țineți posturile de peste an. Pe vremuri, nu existau atâtea afecțiuni de temut. Femeile și bărbații țineau cu sfințenie posturile de peste an!”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!
Dorel Vișan recomandă rețeta de suc de praz
Actorul Dorel Vișan, un adept al stilului de viață sănătos, vorbește despre un leac natural, în podcastul medicului Adina Alberts:
„Mi-a zis cineva că suferă de colon iritabil și că orice a luat nu se rezolvă problema. I-am zis așa: „Ia-ți o mașină de făcut suc, ia o bucată de praz, de 10- 12 cm, și fă-l suc. O să iasă cam 50 de grame. Îl strecori și pui peste el 200 de grame de lapte.
Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin. În fiecare zi, bei ușurel câte o cană și o să vezi că, în vreo două săptămâni, dispar problemele. M-a sunat să îmi mulțumească. A zis că e formidabil!”.
Te-ar mai putea interesa: Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025