Apa carbogazoasă este mult mai periculoasă decât pare. Poate strica dinții și afectează cavitatea bucală



Foarte mulți oameni preferă să bea apă carbogazoasă ca alternativă la băuturile îndulcite carbogazoase pentru că o consideră o variantă mai sănătoasă. Într-adevăr, nu conține zahăr, coloranți sau calorii suplimentare, însă specialiștii avertizează că poate avea efecte grave asupra dinților.

Apa carbogazoasă este mult mai periculoasă decât pare

Ben Atkins, stomatolog reprezentant al Oral Health Foundation, atrage atenția că apa carbogazoasă prezintă pericol pe termen lung și recomandă consumul de apă plată pentru protejarea danturii.

Citește și : Efectele uimitoare pe care le au smochinele. Ce spun nutriționiștii despre beneficiile acestor fructe

Principalul pericol reprezentat de apa carbogazoasă este acidul carbonic ce se formează atunci când dioxidul de carbon este dizolvat în apă. Acest acid scade pH-ul băuturii și o face mult mai agresivă pentru smalțul dentar.

În timp ce apa plată are un pH neutru de 7, sigur pentru dinți, apa carbogazoasă poate să ajungă la un pH de 3, comparabil cu unele sucuri acidulate. Astfel, consumul frecvent expune smalțul la un mediu acid, ceea ce duce la subțierea și fragilizarea sa.

„Am întâlnit pacienți care și-au pierdut până la 90% din coroana dentară din cauza eroziunii provocate de băuturile carbogazoase și de refluxul gastric. Chiar dacă nu vorbim despre zahăr, aciditatea este suficient de puternică pentru a afecta structura dintelui”, explică dr. Ben Atkins

Apa plată este cea mai sigură alegere pentru hidratare și protejarea sănătății orale și, mai mult, are rolul de a clăti resturile alimentare și bacteriile, ceea ce previne apariția cariilor.

Pe termen lung, oamenii care consumă exclusiv apă plată au un risc semnificativ mai scăzut de eroziune dentară, de sensibilitate excesivă la nivelul dinților și de complicații care pot să necesite tratamente costisitoare.

Citește și : Amazon renunță la programul „Prime Invitee”. Cum vor fi afectați clienții

Pentru persoanele care preferă gustul apei minerale acidulate, medicii stomatologi vin cu câteva recomandări care pot limita efectele negative:

  • Folosirea unui pai – băutura trece direct spre gât, reducând contactul cu dinții.
  • Clătirea gurii cu apă plată imediat după consum – neutralizează aciditatea și protejează smalțul.
  • Evitarea periajului imediat – smalțul slăbit de acid devine vulnerabil, iar periuța îl poate eroda și mai mult. Specialiștii recomandă așteptarea a cel puțin 30 de minute înainte de periaj.
  • Limitarea frecvenței – un pahar ocazional nu pune probleme majore, dar consumul zilnic crește riscul de distrugere a coroanei dentare.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *