Cât a ajuns să coste franzela albă. Șeful ROMPAN a explicat de ce românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru o pâine sau pentru alte produse de brutărie.
Cât a ajuns să coste franzela albă. Cu cât s-a scumpit pâinea după majorarea TVA-ului
Aurel Popescu, șeful ROMPAN, spune că prețul pâinii a crescut cu cel puțin 2%, în timp ce cozonacii sau biscuiții sunt mai scumpi cu până la 12%.
„Cu cel puțin 2% atât pot să vă spun. La acestea se mai adaugă și acciza la motorină, și scumpirea energiei. La cozonaci și biscuiți, creșterea este de cel puțin 12%, pentru că au avut TVA 9% și acum le-au băgat 21%.
Franzela albă, pâinea rotundă, specialitățile se scumpesc. Covrigii, însă,se scumpesc doar cu 2%, pentru că nu conțin zahăr adăugat”, a declarat Popescu pentru G4Food.
Citește și Câți bani plătesc românii în plus pe medicamente de la 1 august. Cât costă un paracetamol
Producătorii se plâng că odată cu majorarea prețurilor la pâine, cererea va fi mai mică.
„Pentru noi, orice creștere de cost înseamnă o producție mai mică. Dacă ieri am avut o cerere de pâine de 100 tone, azi, cu siguranță, este mult mai mică, cee ace înseamnă că toate cheltuielile generale constante, pe tona de produs, sunt mai mari”, a explicat președintele ROMPAN.
Comercianții spun că de la 1 august românii plătesc pe o franzelă albă între 2,20 de lei și 2,50 de lei.
”De mâine cresc toate prețurile. Deja am primit înștiințare de la fabrica de pâine. O să fie alt preț, prețul o să crească. Franzela va costa 2,20 sau 2,50 de lei. Dincolo de TVA este și adaosul.
Trebuie să trăim și noi, nu putem pune doar prețul din factură, plătim TVA-ul și noi să nu încasăm nimic. Cu 10 lei luai 5 pâni, acum pui 2.50 lei ca să o ia și pe a cincea. Familiile numeroase au nevoie de mâncare, pâine în primul rând”, spunea zilele trecute un comerciant.
Șeful ROMPAN anunță că românii vor avea parte de noi scupiri în curând.
”În mod cert prețul pâinii va mai crește. Avem impozite mai mari de plătit, iar impozitele înseamnă cheltuieli, iar cheltuielile înseamnă preț mai mare la pâine.”, avertizează Popescu.