În plină vară, când temperaturile ridicate ne influențează obiceiurile alimentare, nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce acest sezon este momentul ideal pentru mese mai ușoare și mai sănătoase:
„Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă- avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplul motiv că centrul foamei e inhibat de căldură.
Vara se simplifică gătitul- adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude. Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete”, spune Mihaela Bilic în postarea de pe pagina ei de Facebook, scrie Click.
Te-ar mai putea interesa: Rețeta de sezon cu dovlecei rumeniți, care a cucerit lumea. Are un gust delicios și se prepară repede
Aperitiv preparat fără să fie necesar gătitul
Vedeta din online vine cu o recomandare care să-i încânte pe români: un meniu sănătos, care nu are nevoie de preparare termică:
„Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul! Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără. Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză”, a scris Mihaela Bilic.
Cum preparăm aperitivul piperchi?
„E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea”, a afirmat ea. „Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi”, spune medicul.
Tăiați roșiile în cuburi mari și apoi le puneți la prăjit într-un strop de ulei, după care puneți ardeii kapia copți și tăiați fâșii și brânză. Apoi puneți tava la cuptor preț de 10 minute.
O altă modalitate de a prepara salata de vinete
Dacă vă place salata de vinete, medicul nutriționist vă ajută cu un mod alternativ de preparare: salată de vinete cu tahini.
„Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât.
Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa”, a explicat Mihaela Bilic.
Te-ar mai putea interesa: Ce preparat machedonesc recomandă Mihaela Bilic pe timp de caniculă. Este bogat în nutrienți și gustos